RSS Feed

Μια ανασκόπηση στο ΄ΚΙΒΩΤΙΟ΄, έργο του Άρη Αλεξάνδρου

Ο Άρης Αλεξάνδρου ,πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αριστοτέλης Βασιλειάδης θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες  της μεταπολεμικής γενιάς. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός Από το μυθιστόρημα του με τίτλο ΄Το κιβώτιο΄, αν και υπήρξε συγγραφέας και μεταφραστής  έργων της ρωσικής λογοτεχνίας.

+Σ+¬+_+_+υ+_++_Β+¬_Ζ_+ν+¬ +¦+¦+-_Ο_Ε+¦+¬2

Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ το 1922, έρχεται με την οικογένεια του στην Ελλάδα το 1928.Ολοκληρώνει τις σπουδές του, περνάει στην ΑΣΟΕΕ, ενώ σύντομα την εγκαταλείπει για να ασχοληθεί με την μετάφραση. Ασχολείται με διάφορες οργανώσεις ενώ Από το 1944 που συλλαμβάνεται για πρώτη φορά γνωρίζει τις διώξεις σε αρκετές φυλακές κρατουμένων όπως στη Μακρόνησο.

Το 1967 καταφεύγει στο Παρίσι κάνοντας διάφορες δουλειές για να ζήσει μέχρι που τον βρίσκει ο θάνατος το 1978.

Με την συγγραφή των 3 ποιητικών συλλογών του αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης με έντονη πικρία Από τη διάψευση των ελπίδων όπως συμβαίνει με όλους όσους βίωσαν τον Εμφύλιο.

Το κιβώτιο είναι το μοναδικό μυθιστόρημα που έχει γράψει και εκδίδεται το 1974. Είναι ένα είδος αναφορών προς έναν αόρατο ανακριτή και διατυπώνει τη σύγκρουση γεγονότων και καταστάσεων.

Υπόθεση

Είναι καλοκαίρι του 1949.Μια ομάδα Από επίλεκτους  άνδρες αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο Από την πόλη Ν στην πόλη Κ. Αν καταφέρουν και εκπληρώσουν την αποστολή τους θα συμβάλλουν σημαντικά στην έκβαση του πολέμου. Το περίεργο όμως είναι πως κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το περιεχόμενο του κιβωτίου μα και την πορεία που θ΄ακολουθήσουν. Ενημερώνονται καθημερινά για το ποία θα είναι η πορεία τους. Όποιος τραυματίζεται ή αργεί και συνεπώς καθυστερεί την πορεία της ομάδας πεθαίνει πίνοντας κυάνιο. Όλο αυτό διαρκεί 2 μήνες και ο μοναδικός που καταφέρνει να ζήσει είναι ο αφηγητής, ο οποίος παραδίδει το κιβώτιο, το  οποίο μάλιστα είναι ΑΔΕΙΟ. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

Στη φυλακή χρησιμοποιεί κόλλες για να εξιστορήσει τι έγινε και τις στέλνει σαν απολογίες, τις οποίες εμείς διαβάζουμε.

Το μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου χαρακτηρίζεται Από σχολαστικότητα μα και Από ακριβολογία όσο αφορά τον τρόπο της αφήγησης. Δεν περιγράφει τα πρόσωπα αλλά τα παρουσιάζει με ονόματα, βαθμούς, παράσημα και τον τρόπο  που πέθαναν.

Το έργο του έχει αποσπάσει πολλούς χαρακτηρισμούς. Άλλοι  το θεωρούν ημερολόγιο, άλλοι μονόλογο, άλλοι επιστολικό μυθιστόρημα ,άλλοι μεταφορά, άλλοι αλληγορία και άλλοι αστυνομικό μυθιστόρημα.

Παρόλο που διαδραματίζεται σε εξωτερικούς χώρους οι περιγραφές της φύσης είναι ελάχιστες.

Ο αφηγητής είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας χωρίς Ιθάκη και το κιβώτιο είναι η οδύσσεια του κάθε ανθρώπου.

Θεωρείται διαχρονικό, καθώς ο καθένας θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση του ήρωα, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε τόπο.

Τονίζεται μέσα από την περιπέτεια του αφηγητή το ότι είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας, κανένας δεν φταίει και ότι μπορούμε ν΄αποφεύγουμε το λανθασμένο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: