Της Πολίτου Μαρούλας, Φιλολόγου Α.Π.Θ
Αυτή η ηλικία είναι η πιο κρίσιμη για να περάσει το βιβλίο αβίαστα στην ρουτίνα του παιδιού και να αποτελέσει ένα μελλοντικό του ενδιαφέρον.
Πράγματι, σε αυτή την φάση το βιβλίο είναι ένα παιχνίδι, και το πλέον ασφαλές!
Η γονεϊκή φιλοσοφία των άλλοτε γενεών στην πρώτη επαφή του παιδιού με το βιβλίο δεν προσφέρεται. Όπως και οποιοδήποτε παιχνίδι δεν μπορεί να γίνει ενδιαφέρον για ένα βρέφος αν δεν χρησιμοποιηθεί από και κοινού με τον γονιό, έτσι και το βιβλίο. Ο γονιός οφείλει να συμμετάςχει ενεργά σε όλο αυτο. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί χρησιμοποιεί αντικείμενα μόνο για επιβεβαιώσει την παρουσία του και να βιώσει την ατομικότητά του, όμως μέσα από την επικοινωνία με το άλλο. Η συναναστροφή με τον γονέα, γιαγιά κ.ο.κ. είναι που δημιουργεί την αυτογνωσία στο νέο άνθρωπο. Ακόμη, και όταν με το πέρας των μηνών το βρέφος αρχίζει να προσφέρει τα αντικείμενα για να «παίξει», αυτό συμβαίνει για να δηλώσει το παρόν και να δημιουργήσει το επικοινωνιακό περιβάλλον, μέσα από το οποίο θα μπορεί το ίδιο να αφουγκραστεί τον εαυτό του.
Στο στάδιο αυτό δεν παίζει ρόλο η θεματική του βιβλίου. Αυτο που εξάπτει την περιέργεια αλλά και την φαντασία, είναι η αφή. Έτσι, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι ο,τι μπορεί να εναλλάσσει διάφορα υλικά στις σελίδες του, ώστε το παιδί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του ή ακόμη και να το «γευτεί»! Προτείνονται κυρίως τα πάνινα βιβλία.
Για τους πρώτους μήνες ενδείκνυνται βιβλία ασπρόμαυρα, αφού η όραση του παιδιου περιορίζεται σε αυτά τα χρώματα. Το πρώτο χρώμα έπειτα που αντιλαμβάνεται είναι το κόκκινο.
Τιπ: υπάρχουν αδιάβροχα βιβλία για παν ενδεχόμενο!!!