RSS Feed

» ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ »

Της Ελένης Κωνσταντέλου, Φιλολόγου Α.Π.Θ.

Παιχνίδι- η μαγική λέξη που ‘μεταμορφώνει’ όλα τα παιδιά σε αγγελούδια!
Αν νομίζετε βέβαια,ότι είμαστε περισσότερο ευνοημένοι, γιατί μεγαλώσαμε σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται & έχουμε τη δυνατότητα ό,τι θελήσουμε να το έχουμε πλανάσθε πλάνην οικτρά! Να σας υπενθυμίσω μόνο πως το παιχνίδι είναι μια έννοια που έρχεται απο το μακρινό παρελθόν και πως για άλλη μια φορά σε σύγκριση παντα με τους προγόνους μας ερχόμαστε ‘δεύτεροι’.
Παιχνίδι λοιπόν…μεσαιωνική ελληνική λέξη. Παιγνίδι στα αρχαία ελληνικά εκ του ρήματος παίζω
παις που σημαίνει παιδί. Το παιχνίδι εόναι ιδιαίτερα σημαντικό στη ζωή ενός παιδιού και αυτό γιατί βοηθάει ποικιλοτρόπως στη σκέψη, στον χαρακτήρα, στον ψυχισμό και γενικότερα στην εξέλιξη του και όπως θεωρούσαν οι Αρχαίοι ήταν ένα μέσο αυτοαγωγής και μέσω αυτό τελειοποιούνταν. Τα παιδιά ως τα εφτά τους χρόνια έμεναν στο σπίτι, όπου έπαιζαν διάφορα παιχνίδια.
Αρκετά μάλιστα απο αυτά συνεχίζουν να παίζονται ως σήμερα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτο είδος παιχνιδιού -η πλαταγή , η γνωστή σε όλους μας κουδουνίστρα,, το πρώτο και σημαντικό παιχνίδι για κάθε μώρο.Ήταν πήλινη με πετραδάκια και έκανε το μωρό να ξεχνά το κλάμα.Τώρα εξηγείται γιατί δεν έλειπε και δεν λέιπει από κανένα σπίτι…Ιδού λοιπόν….
Ανεβαίνουμε ηλικιακά και φυσικά μεγαλώνει και η ποικιλία των παιχνιδιών…γιατί ποιός είπε πως τα μεγαλύτερα παιδιά δεν έχουν ανάγκη το παιχνίδι??
Τα πιο μεγάλα παιδιά έπαιζαν άθυρμα,κύλιντρο, απόρραξις…Ας δούμε όμως, ένα-ένα αναλύτικά. Ξεκινάμε με το άθυρμα-ήταν ένα πήλινο άλογο πάνω σε ρόδες που το έσερναν, το κύλιντρο- ήταν ο τροχός και η απόρραξις που παιζόταν κυρίως απο τα κορίτσια με τη σφαίρα, μια μπάλα από δέρμα, άχυρο ή μαλλί κάτι σαν αυτό που αποκαλούμε σήμερα μπάσκετ.
Το επόμενο παιχνίδι δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχει ακούσει κάποιος ή να μην το έχει παίξει στην παιδική του ηλικία…είναι η χάλκινη μυία και ελληνιστί τυφλόμυγα, κατά την οποία ένας παίκτης δένει τα μάτια του με πανί, συνηθέστερα ένα μαντήλι ή φουλάρι, για να μη βλέπει. Τα υπόλοιπα παιδιά γυρίζουν γύρω – γύρω από το παιδί που κάνει την τυφλόμυγα και το πειράζουν. Εκείνο προσπαθεί να πιάσει κάποιο από τα παιδιά και κερδίζει μόνο, αν μαντέψει σωστά ποιο είναι το παιδί που έπιασε. Για να το αναγνωρίσει ψηλαφεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα ρούχα, τα μαλλιά κτλ. Το παιδί που πιάστηκε και αναγνωρίστηκε γίνεται η επόμενη τυφλόμυγα. Αν δεν γίνει σωστά η ταύτιση, τότε το ίδιο παιδί παραμένει ως «τυφλόμυγα».

Κλείσε τα μάτια σου και θυμήσου το διάλειμμα στο σχολείο. «Αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;» Σας θυμίζει κάτι? Θυμιζει την εποχή εκείνη που για πολλούς μπορεί να μοιάζει πολύ μακρινή, αλλά οι γλυκές θύμησες ξαναζωντανεύουν τις εικόνες. Αγαλματάκια το επόμενο παιχνίδι ή ακινητίδα , γιατί εκείνος που θα κουνηθεί βγαίνει και απο το παιχνίδι.
Συνεχίζοντας να ψάχνω τόσο σε βιβλία, όσο και σε πηγές στο διαδίκτυο ανακαλύπτω πως τα παιχνίδια δεν τελείωναν ποτέ…και είχαν δικαιωματικά κυρίαρχη θέση στη ζωή του παιδιού.
Το κολλαβίζειν,Ασκωλιασμός (Ασκί),Σφαιρία ή σφαιρίδια και πόσα ακόμη που για συντομία χρόνου μου είναι δύσκολο να αναφέρω.Στο κολλαβίζειν,ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον κτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον κτύπησε. Ασκωλιασμός (Ασκί).Στην αρχαιότητα το παιχνίδι αυτό ήταν ένα είδος ακροβασίας και παιζόταν κατά κύριο λόγο στις γιορτές του Διονύσου: Οι παίκτες ανέβαιναν με το ένα πόδι πάνω σε ένα φουσκωμένο ασκί αλειμμένο με λάδι και ο καθένας φανέρωνε την επιδεξιότητά του στην ισορροπία και στην ευλυγισία. Τις περισσότερες φορές ο παίκτης έπεφτε κάτω, πράγμα που διασκέδαζε τους άλλους παίκτες, οι οποίοι αδιαφορούσαν για το αν θα γελούσαν το ίδιο και οι άλλοι μ’ αυτούς, όταν σε λίγο, που θ’ ανέβαιναν κι΄αυτοί στο λαδωμένο ασκί θα πάθαιναν τα ίδια. Το παιχνίδι αυτό παίζεται και σήμερα στην Ήπειρο με την ονομασία Ασκί. Επιπλέον, έπαιζαν σφαίρα ή σφαιρίδια και δεν είναι κάτι αλλο από τους σημερινούς βόλους ή μπίλιες. Από τα στοιχεία που υπάρχουν πιθανολογείται ότι στην αρχαία Ελλάδα οι βόλοι παίζονταν όπως και σήμερα.

Μετά από ένα ωραίο , σύντομο και μικρό δείγμα των παιχνιδιών που έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλαδα επισημαίνουμε οτι μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει τη δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να μάθει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του να εξερευνήσει το περιβάλλον του.
Έτσι, λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όχι απλά να επιτρέψουμε στο παιδί να παίζει, αλλά να αφήσουμε τη μαγεία του παιχνιδιού να μας συνεπάρει. Να ζηλέψουμε και να μάθουμε από την απόλαυση και τη λαχτάρα που έχουν τα παιδιά για το παιχνίδι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: