Από την Κωνσταντέλου Ελένη, Φιλόλογο ΑΠΘ
Δεν είναι τυχαίο που η φράση αυτή αποτελούσε βασική αρχή της ζωής των Σπαρτιατών. Ο λιτός τους λόγος . ο λιτοδίαιτος βίος, η λιτότητα στο σώμα , στη διατροφή και στην αμφίεση αντανακλά έναν λιτό τρόπο ζωής, ευεξία, ρώμη και φυσικό κάλλος σε σχέση πάντα με την «ανειμένη δίαιτα» των Αθηναίων. Σκοπός των Λακεδαιμονίων με την επιλογή αυτού του λιτού τρόπου ζωής ήταν να πλάσουν ανθρώπους ικανούς να εκπληρώσουν τα αιτήματα της πατρίδας. Ας εμβαθύνουμε όμως λίγο στον όρο λακωνικότητα.
Η λακωνικότητα στην έκφραση προυποθέτει τη βαθιά σκέψη, τη λογική διεργασία των δεδομένων, την κριτική ικανότητα, τη διάκριση του ουσιώδους από το επουσιώδες και επομένως αποτελεί έκφραση φιλοσοφικής τοποθέτησης. Μυούμαστε στον σύντομο, εύστοχο και λιτό λόγο , όπου ο νους «πετάει» το φλύαρο, το περιττό και κρατάει το «ζουμί», το απόσταγμα. Ειδικά σήμερα που ο χρόνος είναι περιορισμένος είναι χρήσιμη η μεστή και ακριβής έκφραση.
Ο ανθρώπινος νους που έχει κατακτήσει τη λακωνικότητα έχει φιλοσοφημένη διάσταση της ζωής. Μαρτυρά ανθρώπους με ηθικές αρετές: μετρημένους, εγκρατείς, ευγενικούς, πειθαρχημένους, οι οποίοι αντιστέκονται στην υποκρισία, την έλλειψη αξιών και στην έλλειψη ήθους της εποχής!!!!
Ο τρόπος ομιλίας μαρτυρά τόσο το πνευματικό, όσο και το ηθικό υπόβαθρο.
Σίγουρα , η λακωνικότητα ως τρόπος έκφρασης εξυπηρετεί πολλές επικοινωνιακές περιστάσεις , ακόμη και σε αυτές που δεν ενδείκνυται.
Συνοψίζοντας, ας θυμόμαστε πως ο λακωνικός τρόπος έκφρασης & ζωής απαιτεί χρόνο για σκέψη, αλλά προσφέρει σωστή επικοινωνία και προάγει τη συνεννόηση.